Düzenli olarak ve korunmasız şekilde bir yıl boyunca yapılan cinsel ilişki sonucunda hamilelik görülmüyorsa bu duruma kısırlık denir. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık günümüzde çokça karşılaşılan bir problemdir. Kısırlık tanısı konulmadan önce detaylı muayene yapılır, kısırlığın kadından mı yoksa erkekten dolayı mı olduğu belirlenir. Sonrasında ise soruna göre kısırlık tedavisi yapılır.

  1. Anasayfa
  2. Kısırlık Tedavisi
  3. Ovülasyon Ne Zaman Olur?

Ovülasyon Ne Zaman Olur?

Kısırlık Tedavisi Kısırlık Tedavisi -

- 3 dk okuma süresi
270 0
pcos ile yolculuk

Ovülasyon Ne Zaman Olur?

Yumurtlama dönemi yani Ovülasyon, yumurtalıklardan olgunlaşmış yumurtanın atılmasıdır. Ovülasyon dönemi iki adet başlangıcı arasında geçen süreye göre değişkenlik göstermekle birlikte adet dönemlerinin 11-16. Günleri arasındadır. Ovülasyon Ne Zaman Olur?

Ovülasyon döneminde kadınların yumurtalıklarındaki yumurtalar serbest kalırlar. Eğer bu dönemde yumurtalar döllenmişse gebelik oluşur, eğer döllenme gerçekleşmemiş ise periyodik adet döngüsü ile vücut dışına atılır.

Ovülasyonun Genel Belirtileri

  • Kasıklarda ağrı
  • Psikolojik değişimler
  • Koku, tat ve görme duyularında artış
  • Rahim ağzında sertleşme ve kuruma
  • Servikal mukus salgısının artışı ve görünümünde değişiklik
  • Memelerde hassasiyet
  • Vücut ısısının en az 2 veya 3 derece artması
  • Cinsel istek artışı
  • Mide bulantısı
  • Lekelenme
  • Baş ağrısı veya migren ağrısı artışları

En Önemli Ovülasyon Belirtileri

Kasıklarda Ağrı: Ovülasyon döneminde ve özellikle de yumurtalar döllenmeden dışarıya atılım başlangıcında kadınlarda genellikle yoğun kasık ağrıları görülür.

Psikolojik Değişimler: Ovülasyon dönemindeki hormonsal değişimler nedeniyle kadın psikolojisi hassas bir dönem yaşar.

Koku, Tat ve Görme Duyularındaki Artış: Ovülasyon dönemi hormonların daha aktif hale gelmesi ile duyularda hassasiyet ve artış yaşanır.

Rahim Ağzında Sertleşme ve Kuruma: Ovülasyon dönemi öncesinde rahim ağzı daha aşağı konumdadır. Sert ve kurudur. Rahim ağzı kuruluğu ovülasyon belirtisidir. Ovülasyon yaklaştıkça yumurtalıklardan atılmak üzere olan yumurta spermlerin döllemesi için uygun bir konuma geçer. Rahim ağzı salgı üreterek kayganlaşır ve kuruluk yerini yumuşaklığa bırakır. Rahim ağzı aşağı konumdan daha yukarı konuma geçer. Rahimin bu durumu gebe kalma döneminin başladığını gösterir.

Servikal Mukus Salgısının Artışı ve Görünümünde Değişiklik: Adet dönemi bitişi ile akıntı miktarında azalır ve daha sonra tekrar artmaya başlar. Berrak olmayan formdadır. İlerleyen günlerde ovülasyon döneminde ise servikal mukus salgısı daha berrak ve uzayan bir forma dönüşür.

Memelerde Hassasiyet: Her kadında görülmemekle beraber, ovülasyon sonrasında progesteron seviyesindeki artış nedeniyle meme bölgesinde hassasiyet ve ağrı oluşur.

Cinsel İstek Artışı: Hormonlardaki değişimler cinsel istek artışına neden olur. Ovülasyon öncesinde LH seviyesindeki dalgalanmalar progesteron hormonu salgılanması ile oluşur. Cinsel istek artışı ovülasyon dönemi öncesini işaret eder.

 

Kısırlık Tedavisi

Ben isimi vermek isteyemeyen birisiyim. Kısırlık tedavisi ve üreme sağlığı konularında yazılar üretiyorum. Sağlık, umut ve bilgi dolu bir gelecek için buradayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir