Ovülasyon Testi Nedir?
Ovülasyon yani yumurtlama testi LH değerinin artışını tespit etmek için kullanılan testtir. İdrardaki LH değerinin artışını takiben 24 ile 36 saat arasında yumurtlama gerçekleşir. Yumurtlamadan bir veya iki gün önce cinsel ilişki olması durumunda gebe kalma oranı en üst seviyede olur. Ovülasyon Testi Nedir?
Kadınlar tarafından evde yapılabilen ovülasyon gününün belirlendiği testlerdir. Bu testin yapılma amacı; ovülasyon gününe en yakın zamanda ilişkiye girilmesi ve bu sayede gebelik şansının artırılmasıdır.
Ovülasyon Testi Nasıl Yapılır?
Ovülasyon, mensturasyon döneminin ortalarında, yumurtalıklardaki folikül keseciklerinin yumurtadan salınmasına verilen isimdir. Ovülasyon testi, evde yapılan gebelik testleri ile çok benzerlik göstermektedir. Gebelik testlerinde olduğu gibi idrar örneği ile sonuca ulaşılır.
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta testin; sabah kalkınca yapılan ilk idrardan değil daha sonraki idrardan alınan numune ile yapılması gerektiği ve testi en az 4 gün, aynı saatte yapma gerekliliğidir. Test çizgisi kontrol çizgisinden daha belirgin olarak görünüyorsa; gebelik için uygun döneme girilmiş demektir. Test çizgisi görülmezse veya kontrol çizgisinden daha silik olarak görülürse gebelik için zaman uygun değil demektir.
Ovülasyon testlerinin yapılış şekilleri test markasına göre değişiklik göstermektedir. Bazı ovülasyon testleri idrarın bir kabın içine konarak, test çubuğunun idrara batırılması ile yapılır.
Bazı ovülasyon test markalarında ise idrar yapımı esnasında akan idrara test çubuğunu tutarak yapılır. Markalarına göre yapılma şekli değişebilen bu testlerin içerisindeki prospektüslerin mutlaka dikkatlice okunarak, söylenilen uygulamaların harfiyen yapılması gerekmektedir.
Aksi takdirde test geçersiz olur veya yanlış sonuçlar verir. Tüm testler için geçerli olan; ilk idrarla kesinlikle test yapılmayacağıdır. İlk idrar daima yanlış sonuç verecektir.
Ovülasyon Testinde Yanlış Sonuç Çıkmasına Neden Olabilecek Faktörler:
- İlk idrar ile test yapmak
- Sigara
- Alkol
- Ağrı kesici veya fitil kullanımı
- Antibiyotik kullanımı
- Fazla sıvı tüketilmesi
- Hormon iğneleri
- Doğum kontrol hapları, ovülasyon testlerinin yanlış sonuç vermesine neden olurlar.
Test öncesi doktor ile mutlaka görüşerek ilaç kullanımının durdurulması ve hatta vücuttan ilaç etkisinin tamamen atılması beklenmelidir.