Düzenli olarak ve korunmasız şekilde bir yıl boyunca yapılan cinsel ilişki sonucunda hamilelik görülmüyorsa bu duruma kısırlık denir. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık günümüzde çokça karşılaşılan bir problemdir. Kısırlık tanısı konulmadan önce detaylı muayene yapılır, kısırlığın kadından mı yoksa erkekten dolayı mı olduğu belirlenir. Sonrasında ise soruna göre kısırlık tedavisi yapılır.

  1. Anasayfa
  2. Fertilite
  3. Tip 2 Diyabet, Doğurganlık ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Tip 2 Diyabet, Doğurganlık ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Kısırlık Tedavisi Kısırlık Tedavisi -

- 2 dk okuma süresi
409 0
ban4

Tip 2 Diyabet, Doğurganlık ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Tip 2 Diyabet, Doğurganlık ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Tip 2 diyabetli kadın hastaların çoğu, menopoz sonrası yaşta olan kadınlardır, ancak değişen diyet ve yaşam tarzı modelleriyle obezite prevalansı artmakta, böylelikle üreme yıllarında Tip 2 diyabet insidansı artmaktadır. Tip 2 Diyabet, Doğurganlık ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Erkek Kısırlığıyla Başa Çıkma Yolları

Tip 2 diyabet ve doğurganlık, adet döngüsü uzunluğundaki değişiklikler ve menopozun başlama yaşı arasında bir ilişki vardır. Bu ilişki, bu hastalığı PCOS ve üreme çağındaki kadınlar arasında en sık görülen hormonal bozukluk olan ve kısırlığın önde gelen bir nedeni olarak açıklanabilir.

İnsülin direnci, obezite ve Diabetes Mellitus PKOS ile güçlü koraledir. Hem PKOS hem de Tip 2 diyabet, hipertansiyon, obezite, dislipidemi ve hiperinsülinemi gibi aynı risk faktörlerine sahiptir. Hiperinsülinemi, IGFBP, IGF1 ve SHBG seviyesindeki değişikliklerle adrenal bez ve overde artmış androjen salgılanmasını uyararak ardından anovülasyona neden olan insülin direncinden kaynaklanır.

Bu da kısırlık oluşturur. PKOS’ lu kadınların genç yaşta bozulmuş glikoz toleransı Tip 2 Diabetes Mellitus için önemli bir risk nedenidir.

Obezite hem PKOS hem de Tip 2 diyabetik kadınlarda sık görülür.

Araştırmalar, gebelik isteyen Obez kadınların doğumla ilgili, yaşla ve döngüsel düzenlilikle ilgisi olmayan, periconceptual dönemde yumurtalık fonksiyonundaki değişiklikleri gösteren uzun süreler yaşadığını gösterir. Ek olarak, Obez kadınların yumurtalık foliküllerinde serbest androjen profilinde bir artış olduğu gibi, tipik olarak bu hastalarda gözlemlenen kalıcı kısırlık gibi üreme sonuçları ile ilişkilendirilebilecek olan C-reaktif protein seviyesi de artmıştır.

 

Kısırlık Tedavisi

Ben isimi vermek isteyemeyen birisiyim. Kısırlık tedavisi ve üreme sağlığı konularında yazılar üretiyorum. Sağlık, umut ve bilgi dolu bir gelecek için buradayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir