Erkeklerde Kısırlık Çeşitleri Nelerdir ?
Kısırlık hem kadın hem de erkekte görülebilen günümüzün önemli problemleri arasında yer alan bir hastalıktır. Erkeklerde yüzde 30-40 oranında, kadınlarda ise yüzde 40-50 oranında kısırlık görülür. Erkeklerde Kısırlık Çeşitleri Nelerdir ?
Bu kısırlık vakalarının birçoğunda kaynak tespit edilse dahi, geri kalan yüzde 10-15’lik bir bölümde bilinmeyen kısırlık adı verilen kısırlık ortaya çıkabilir.
Tıbbi olarak bu durum açıklanamayan infertilite şeklinde belirtilir. Eşler, kısırlık şüphesi nedeniyle doktora başvurdukları zaman kadın ve erkeğe aynı anda bazı kısırlık testleri uygulanır. Test sonuçları detaylı olarak incelenip kısırlığın kimden kaynaklandığı, nedeni ve çeşidi belirlenir. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlığın nedenleri ve çeşitleri farklılık gösterir.
Erkeklerde görülen kısırlık çeşitleri aşağıdaki gibidir:
Kalıcı İnfertilite / Sterilite: Kısırlık şüphesi ile muayene edilen kadın ve erkekte herhangi bir kısırlık probleminin tespit edilememesidir. Bir çeşit açıklanamayan infertilite olarak ifade edilen bu durumun teşhis ve tedavisi mümkün olmadığından kalıcı kısırlık şeklinde adlandırılır.
Primer İnfertilite:Primer infertilite çeşidi evli çiftlerde çok sık görülen bir durumdur. Bu tarz vakalar biyolojik yetersizlikten değil, tamamen psikolojik nedenlerden kaynaklanır.
Araştırma sonucuna göre ülkemizde yeni evli çiftlerin yüzde 30’luk bölümü ilk 3 ay, yüzde 70’lik bölümü ilk 1 yıl, yüzde 80’lik bölümü ilk 2 yıl ve yüzde 90’lık bölümü 2 yıl geçtikten sonra çocuk sahibi olabiliyor.
Bundan dolayı yeni evli çiftlerin ilk 2 yıl çocuk sahibi olmamaları normal kabul edilir. Ancak 2 yıl geçtikten sonra gebe kalınamamışsa kısırlık şüphe edilmeli ve vakit kaybetmeden jinekolojik muayeneler için doktora başvurulmalıdır.
Sekonder İnfertilite: Bazı çiftlerin bir ya da iki kez gebelik yaşayıp çocuk sahibi olmalarına rağmen, sonraki yıllarda gebelik elde edememesidir.
Sekonder infertilite adı verilen bu durum aynı zamanda sonradan kazanılmış kısırlık şeklinde de tabir edilir.
Bu durumun ortaya çıkmasının genel nedeni yaşam tarzındaki değişiklikler olarak belirtilir. Sekonder infertilite, üreme sistemi üzerinde olumsuz etkisi bulunan sağlıksız bir beslenme tarzı, birtakım cerrahi operasyonlar, iltihaplı hastalıklar, sperm ve yumurta rezervlerinin üretimini etkileyen faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar.
Sterilite yani kalıcı infertilite haricinde diğer kısırlık çeşitlerinin günümüz tıp yöntemleriyle tedavisi mümkündür. Bunun için yeni evli çiftlerde 2 yıl, diğer çiftlerde 1 yıl gebelik denenip elde edilmezse kısırlık şüphesiyle mutlaka doktora başvurulması gerekir.