Erkeklerde Puberte Bozuklukları ve Tedavileri
Erken Puberte
Bu yazımızda erkeklerde görülen puberte bozuklukları ve bu puberte bozukluklarında yapılabilecek tedavi yöntemleri nelerdir ? Erkeklerde Puberte Bozuklukları ve Tedavileri
Erkek çocuklarda 9 yaşından önce başlayan Puberte erken olarak kabul edilir. İzoseksüle erken Puberte fenotipik cinsiyet ile uyumlu ve yüz kıllanması ve fallik büyüme gibi özellikleri kapsayan erken seksüel gelişimi tanımlar. İzoseksüel peroksitle, gonadotropin bağımlı ve bağımlı olmayan şeklinde ikiye ayrılır.
Erken gelişim saptandıktan sonra kronolojik yaşa göre artıp artmadığı veya seks steroidlerinin LH ve FSH’ dan bağımsız olup olmadığını göstermek için serum FSH ve LH değerleri ölçülmelidir. Eğer organik bir neden bulunmaz ise tanı idiopatik santral erken Puberte olarak tanımlanır. Yüksek testosteron düzeyi, baskılı LH konsantrasyonu olan hastalarda DHEA sülfat düzeyleri ölçümlenmelidir.
Tedavi
Bilinen bir nedeni olan hastalarda örneğin SSS lezyonu veya testis tümörü, altta yatan sebepler bağlı olarak yapılmalıdır.
İdiopatik olan hastalarda ise baskılama ve testosteron düzeyini düşürme erken pubertenin gelişimini durdurmak, hızlanmış kemik matürasyonunu yavaşlatmak ve erken epifiziyal kapanmayı önlemek için uzun etkili GnRH analogları kullanılabilir.
Erişkin final boyu artırma açısından en iyi sonuçlar tedavisi 6 yaşından önce başlayan vakalarda görülmektedir. Tedavi sonlandırıldıktan sonra Puberte yeniden başlar. Genel tedavi için iyi bir strateji belirlemek önemlidir.
Bağımsız erken puberteli çocuklarda ketokonazol gibi steroid ogenez inhibitörleri ve AR antagonistleri ampirik olarak kullanılmalıdır.