Düzenli olarak ve korunmasız şekilde bir yıl boyunca yapılan cinsel ilişki sonucunda hamilelik görülmüyorsa bu duruma kısırlık denir. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık günümüzde çokça karşılaşılan bir problemdir. Kısırlık tanısı konulmadan önce detaylı muayene yapılır, kısırlığın kadından mı yoksa erkekten dolayı mı olduğu belirlenir. Sonrasında ise soruna göre kısırlık tedavisi yapılır.

  1. Anasayfa
  2. Kısırlık Tedavisi
  3. Gebelikte ve Kısırlıkta Akıntı Sebepleri Nelerdir ?

Gebelikte ve Kısırlıkta Akıntı Sebepleri Nelerdir ?

Kısırlık Tedavisi Kısırlık Tedavisi -

- 7 dk okuma süresi
277 0
diyabet hastalari icin ureme durumu

Gebelikte ve Kısırlıkta Akıntı Sebepleri Nelerdir ?

Günümüzde gebelikte akıntı problemi anne adaylarının hemen hemen hepsinde görülen bir durumdur. Bu akıntı genellikle normal bir durumdur. Gebelikte ve Kısırlıkta Akıntı Sebepleri Nelerdir ?

Bu akıntı beyaz, sulu, çok hafif kokusu olan yada kokusu olmayan akıntıdır.Bu akıntının nedeni gebelik sırasında artan hormonların vajinanın genişlemesi için yapmış oldukları etkidir. Ancak bazı araştırmalara göre bu akıntıların gebelik sırasında oluşumunun nedeni, vajinayı enfeksiyonlardan korumaktadır.

Çinko – Hormon Dengesi ve Sperm Kalitesi

Gebelikte akıntı, genellikle büyük bir sorun teşkil etmez ve tedavi gerektirmez. Ancak bazı durumlarda önemli olabilmekte ve tedavi gerekebilmektedir.

Gebelik döneminde oluşan bazı enfeksiyonlar, akıntı oluşmasına neden olabilmektedir. Bu enfeksiyonların oluşma nedeni ise mantar, parazit ve bakterilerdir. Akıntılar normal zamanlarda oluşabilir ancak hamilelik döneminde çok daha fazla görülmektedir.

Gebelik döneminde meydana gelen akıntının normal mi yoksa enfeksiyon sonucu mu oluştuğunu anlamak için kısa sürede bir jinekoloğa tedavi olmak gerekmektedir.

Gebelikte Akıntı Sebepleri Nelerdir?

*  Gebelikte akıntı, normal zamanlardakine oranla daha fazla görülmektedir.

*  Gebelik döneminde kullanılan antibiyotikler, akıntıyı arttırabilir.

*  Şeker hastası olan anne adaylarında akıntı daha fazla olmaktadır.

*  Islak mayo yada iç çamaşırı ile uzun süre oturulması, gebelikte akıntıyı arttırabilir.

*  Hamile iken klor miktarı yüksek olan havuzlara girmek, akıntıyı arttırır.

*  Çok fazla dar kıyafetler giymek de gebelikte akıntı artışına neden olur.

*  Yalın ayaklarla soğuk olan beton zeminlere basmak sonucunda da akıntı oluşabilir.

*  Cinsel bölgenizin temiz olmadığı durumlarda akıntı olması olağan bir durumdur.

*  Gebelik döneminde kullandığınız kokulu tuvalet kağıtları da, akıntıya sebep olabilmektedir.

 

Gebelikte Akıntı Çeşitleri Nelerdir?

Kadınların hamilelik döneminde sık olarak karşılaştıkları 3 çeşit akıntı türü bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki şekilde açıklanabilir;

Fizyolojik akıntılar;

Kadınların gebelik dönemlerinde ya da normal zamanlarda en sık karşılaştıkları akıntı türü fizyolojik akıntılardır. Bu akıntılar genellikle şeffaf ve beyaz renkli olan akıntılardır.

Bu akıntıların en önemli özelliği şeffaf, kokusuz ve beyaz renkli olmasının yanı sıra, kişiye sıkıntı yaratmamasıdır. Fizyolojik akıntı süresince, akıntının renginde bir koyulaşma yada kokusunda artma olursa, mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Mantar enfeksiyonu akıntıları;

Gebelikte akıntı sebeplerinden en çok karşılaşın bir diğer sebep ise mantardır. Mantar nedeniyle meydana gelen gebelik akıntıları genellikle beyaz renklidir ve kokusuzdur. Ancak bu akıntılar kaşıntıya neden olmaktadır.

Hamilelik döneminde bu akıntı ile çok karşılaşılmasının nedeni ise, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda ph dengesinin bozulmasıdır. Gebelikte akıntı sebebi mantar ise bu akıntılar genellikle geçici olmaktadır. Yani gebelik sonlandığında bu akıntılar da bitmektedir.

Mantara bağlı akıntıların tedavisinde doktorlar çeşitli kremler ve fitiller önerebilmektedir. Eğer bu durum sizi çok rahatsız ediyorsa, bu tedavileri kullanabilirsiniz ancak herhangi bir rahatsızlığınız yoksa, geçici bir durum olduğu için krem yada fitil kullanmanıza gerek kalmaz.

Bazı durumlarda ise hamilelik döneminde yaşanan mantar enfeksiyonuna bağlı olan akıntı, ciddi problemler doğurabilmektedir. Bu nedenle, bu akıntıların doğumdan önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu tedavi daha sağlıklı bir doğum gerçekleştirmenizi sağlar ve bebeğinizin pamukçuk olması riskini azaltır. Ayrıca doğum kesesinin suda çabuk iyileşmesini sağlar.

Bakteri enfeksiyonu akıntılar;

Gebelik döneminde kadınlarda karşılaşılan bir diğer akıntı çeşidi ise bakteri enfeksiyonu sonucunda gelişen akıntılardır. Bu akıntılar genellikle cinsel yolla bulaşan akıntılardır. Bu dönemde yaşanan cinsel birleşmelerde erkeğin prezervatif kullanması, bakteri enfeksiyonunu büyük oranda engellemektedir.

Gebelikte akıntı bakteri nedeniyle oluşmuşsa, bazen erken doğuma neden olmaktadır. Ayrıca doğum sırasında bebeğe de zarar verebilmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde meydana gelen bakteri akıntılarının tedavi edilmesi, hem anne hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir.

Mantar enfeksiyonu bebeğe kadar ulaşmaz ve bebeğe genellikle zarar vermez. Ancak bakteri nedeniyle oluşan enfeksiyonlar, bebeğe zarar verdiği için fark edildiği anda tedavi edilmesi gerekmektedir.

 

Gebelikte Akıntı İle Baş Etme Yolları

Gebelikte akıntı ile baş edebilmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz;

  • *  Bol ve rahat giysiler giymelisiniz. Dar olan kıyafetlerden uzak durmanız, akıntının artmasını engelleyecektir.
  • *  Banyo yaptığınız sırada vajinanıza mümkün olduğu kadar su tutmayın. Çünkü bu durum, vajinanın bakteri dengesini alt üst edebilmektedir.
  • *  Penye yada sentetik iç çamaşırı yerine, pamuklu iç çamaşırı kullanmayı tercih edin.
  • *  Akıntınız çok fazla ise kokusuz olan günlük ped kullanabilirsiniz.
  • *  Hamile iken havuzdan mümkün olduğu kadar uzak durun. Denize girmek daha iyi bir çözüm olacaktır.
  • *  Islak iç çamaşırları ile çok fazla oturmamaya özen gösterin.

 

Kısırlık Tedavisi

Ben isimi vermek isteyemeyen birisiyim. Kısırlık tedavisi ve üreme sağlığı konularında yazılar üretiyorum. Sağlık, umut ve bilgi dolu bir gelecek için buradayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir