Hangi İlaçlar Kısırlık Yapmaktadır?
Son yapılan literatür araştırmalarına göre; etken maddesi ibuprofen olan ilaçların uzun süreli ve yüksek dozlarda kullanılması kısırlık ve iktidarsızlığa yol açmaktadır. Hangi İlaçlar Kısırlık Yapmaktadır? Hangi İlaçlar Kısırlık Yapmaktadır?
Fransız ve Danimarkalı bilim adamlarının araştırmalarına göre; ibuprofen yoğun dozlarda ve uzun süre kullanıldığında erkeklik hormonu üretimini azaltmaktadır. İbuprofen erkeklerin testis yapısını da değiştirmektedir. İleri yaşlarda ise iktidarsızlığa neden olmaktadır.
Aspirin, parasetemol ve ibuprofen içeren ilaçlar gebelik döneminde fazla kullanılırsa erkek bebeklerin testislerinde şekil bozukluğuna neden olmaktadır. Yapılan çeşitli deneylerde deneklere etken maddesi ibuprofen olan ilaçlar verildiğinde luteinizan testosteron üretim hormonu yükselmesine rağmen testosteron seviyesinde büyük düşüşler tespit edilmiştir.
Soğuk algınlığı, romatizmal ağrılarda yaygın olarak kullanılan ibuprofen düzenli ve yüksek doz kullanımlarında kısırlık yapmaktadır. Nadir kullanımlarda herhangi bir negatif etkisi tespit edilmemiştir.
Hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar cinsel isteksizlik yapar. İmpotansa neden olur. Kanser tedavilerinde kullanılan ilaçlar sperm üretimini bozar ve testisleri etkiler. İnfertiliteye neden olur.
Sedef hastalığının tedavisinde yaygın kullanımda olan metotraksat sperm üretimine zarar vererek kısırlık yapabilir. Simetidin, fenitoin, kolşisinsperm üretimini etkiler, sperm sayısını azaltır ve kısırlığa neden olur. Simetidin mide ülseri tedavisinde, fenitoin epilepsi tedavisinde, kolşisin ise gut hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır.