Düzenli olarak ve korunmasız şekilde bir yıl boyunca yapılan cinsel ilişki sonucunda hamilelik görülmüyorsa bu duruma kısırlık denir. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık günümüzde çokça karşılaşılan bir problemdir. Kısırlık tanısı konulmadan önce detaylı muayene yapılır, kısırlığın kadından mı yoksa erkekten dolayı mı olduğu belirlenir. Sonrasında ise soruna göre kısırlık tedavisi yapılır.

  1. Anasayfa
  2. Fertilite
  3. Kadın Üremesinde Sağlık Durumları

Kadın Üremesinde Sağlık Durumları

Kısırlık Tedavisi Kısırlık Tedavisi -

- 8 dk okuma süresi
509 0
kadin uremelerinin saglik durumlari

Kadın Üremesinde Sağlık Durumları

Kadın üreme sağlığında; doğum kontrolü, depresyon, histerektomi, kısırlık menopoz, endometriozis, uterin fibroidler, jinokolojik kanser, interstisyel sistit, polikistik over sendromu gibi durumların kadın üreme sağlığının durumları ve açıklamaları bu yazımızda yer almaktadır. Kadın üreme sağlığı en önemli konulardan biri olmasına rağmen dikkat etmemekle birlikte, bilinçli olmaktada fayda var. Kadın Üremesinde Sağlık Durumları

Kadınlarda Kısırlık Yapan Yiyecekler

Bilinçlenmek için ise kadın üreme sağlığında ise doktorunuza başvurabilir yada ilgili makalelere göz atabilirsiniz. Ancak kadın üreme sağlığı her insanın, her kadının kadın üreme sağlığı ve vücudu farklı olduğundan hastalıkları ve üreme sağlıkları farklı olabilmektedir.

Bu yüzden kadın üremelerinde sağlık problemlerinizi doktorunuz ile paylaşınız.

Kadın Üreme Sağlığı

Bir kadının üreme sistemi, vücutta hassas ve karmaşık bir sistemdir. Bazı uzun vadeli sağlık sorunları da dahil olmak üzere, enfeksiyonlardan ve yaralanmalardan korunmak için adımlar atılması ve sorunların önlenmesi önemlidir. Kendinize bakmak ve sağlıklı seçimler yapmak sizi ve sevdiklerinizi korumanıza yardımcı olabilir. Üreme sisteminizi korumak aynı zamanda hamile kaldığınızda ve ne zaman hamile kalabileceğini konusunda sağlığınız üzerinde kontrol sahibi olmak demektir.

Gebelik öncesi sağlık ile ilgili testleri yaptırmak ve tedavi edilmesi gereken bir durum varsa tedavi etmek hem erkek hem de kadın için geçerli olmak üzere çok önemlidir. Gebelik sürecinde hem baba hem de anne sağlıklı olmalıdır.

Doğum Kontrolü

İstenmeyen gebeliği önlemek için güvenli ve oldukça etkili doğum kontrol yöntemleri mevcuttur. Bunlar rahim içi doğum kontrolü, hormonal ve bariyer yöntemleri ve kalıcı doğum kontrolünü (sterilizasyon) içerir. Etkili doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması, istenmeyen bir hamilelik olasılığını büyük ölçüde azaltabilir.

Depresyon

Üreme çağındaki kadınlardaki depresyon ve doğum sonrası depresyon yaygınlığını çok fazladır. Depresyon yaygındır. Genellikle, hamile kalmaya çalışmak, hamile kalmak veya bir bebeğin doğumu depresyon riskini artırabilir.

Ayrıca, birçok kadın depresyonun bazen bebek kaybetmek ya da hamile kalmakta zorluk yaşamak gibi diğer olaylarla birlikte olduğunu bilmez. Kadınlar başka nedenlerden dolayı depresyonda hissedebilirler, bazıları nedenini bile bilmiyor olabilir. Danışmanlık veya diğer tedaviler gibi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilecek pek çok yol vardır.

Depresyondan müzdarip olabileceğinizi düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşmak iyi bir ilk adım olacaktır.

Histerektomi

Histerektomi, bir kadının uterusunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Rahim, bir kadın hamile olduğunda bebeğin büyüdüğü yerdir. Bazen serviks, yumurtalıklar ve Fallop tüpleri de çıkarılır. Histerektomiler çok yaygındır.

Kısırlık

Kısırlık, 1 yıl denedikten sonra hamile kalmamak anlamına gelir. Bir kadın 35 veya daha büyükse, kısırlık, hamile kalmaya çalışan 6 aylık bir süreye dayanır. Hamile kalabilen ancak hamile kalamayan kadınlar da kısır olarak kabul edilebilir.

Menopoz

Menopoz, bir kadının yaşamındaki zaman normal bir değişikliktir. Bir kadın, üst üste 12 aylık süre içinde adet olmamış ise menopoza girmiştir. Bu genellikle 45-55 yaşları arasındadır. Menopoz, kadının yumurtalıklarının östrojen ve progesteron hormonlarını üretmeyi bırakması nedeniyle olur.

Endometriozis

Endometriozis, kadının rahimini etkileyen bir problemdir. Endometriozis, normal olarak uterusu yönlendiren doku türünün başka bir yerde büyüdüğü durumdur. Yumurtalıklarda, uterusun arkasında, bağırsaklarda veya mesanede büyüyebilir. Nadiren, vücudun diğer bölgelerinde yetişir.

Uterin Fibroidler

Uterin Fibroidler, çocuk doğurma çağındaki kadınlarda en yaygın kanserli olmayan tümörlerdir. Fibroidler, rahim veya rahim duvarı içinde ve çevresinde yetişen kas hücreleri ve diğer dokulardan oluşur. Fibroidler nedeni bilinmemektedir. Risk faktörleri arasında Afrikalı-Amerikalı veya fazla kilolu olmak yer almaktadır. Fibroidler belirtileri arasında;

  • Ağır veya ağrılı dönemler veya süreler arasında kanama.
  • Alt karın bölgesinde “dolu” hissetmek.
  • Sık tuvalet ihtiyacının olması.
  • Seks sırasında ağrı
  • Bel ağrısı
  • Kısırlık, çoklu düşükler veya erken menopoz gibi üreme sorunları.

Bu yanlış yerleşik doku ağrıya, kısırlığa ve çok ağır adet periyotlarına neden olabilir. Ağrı genellikle karın, bel veya pelvik bölgelerde olur. Bazı kadınların hiçbir semptomu yoktur ve hamile kalmakta zorluk çekmeleri endometriozislerinin ilk işareti olabilir.

Jinekolojik Kanser

Jinekolojik kanser, bir kadının üreme organlarında başlayan bir kanserdir. Jinekolojik kanserler, bir kadının pelvisindeki, midesinin altındaki ve kalça kemikleri arasındaki alanlarda başlar.

  • Rahim ağzı kanseri rahim alt ve dar ucu olan rahim ağzında başlar.
  • Yumurtalık kanseri, uterusun her iki tarafında bulunan yumurtalıklarda başlar.
  • Uterus kanseri uterusta başlar, Uterus, bir kadının hamile olduğu zaman bebeğin büyüdüğü pelvisindeki armut biçimli organdır.
  • Vajinal kanser, uterusun dip noktası ile dışı arasındaki içi boş, tüp benzeri kanal olan vajinada başlar.
  • Vulva kanseri, kadın genital organlarının dış kısmı olan vulvada başlar.

İnterstisyel Sistit

İnterstisyel sistit (IC), mesanede veya çevresindeki pelvik bölgede tekrarlayan rahatsızlık veya ağrıyla sonuçlanan kronik bir mesane hastalığıdır. IC’li insanlar genellikle mesanenin yaralanmasına ve sertleşmesine neden olabilecek iltihaplı veya tahriş olmuş mesane duvarlarına sahiptir. IC herkesi etkileyebilir; ancak, kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Bazı insanlar aşağıdaki belirtilerden bazılarına sahiptir:

  • Karın veya pelvik hafif rahatsızlık.
  • Sık idrara çıkma.
  • İdrar yapmak için aciliyet hissi.
  • Karın veya pelvik baskı hissi.
  • Mesane veya pelvik bölgede yoğun ağrı.
  • İdrar kesesi dolduğunda veya boşaldığında şiddetli alt karın ağrısı.

Polikistik Over Sendromu (PKOS)

Polikistik Over sendromu, bir kadının yumurtalıkları veya adrenal bezleri normalden daha fazla erkek hormonu ürettiğinde meydana gelir. Bir sonuç, kistlerin (sıvı dolu keseler) yumurtalıklar üzerinde gelişmesidir. Obez kadınların PKOS’lu olma olasılığı daha yüksektir. PKOS’lu kadınlar diyabet ve kalp hastalığı geliştirme riski altındadır.

Belirtileri:

Kısırlık

Pelvik ağrısı

Yüz, göğüs, mide, başparmak veya ayak parmaklarında aşırı tüylenme

Kellik veya saçların seyrekleşmesi.

Sivilce, yağlı cilt veya kepek.

Kalınlaşmış koyu kahverengi veya siyah renkli lekeler.

Kısırlık Tedavisi

Ben isimi vermek isteyemeyen birisiyim. Kısırlık tedavisi ve üreme sağlığı konularında yazılar üretiyorum. Sağlık, umut ve bilgi dolu bir gelecek için buradayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir