Kadınlarda kısırlık neden olur ?

Kadınlarda kısırlık neden olur ? Kadınlarda kısırlık nedenleri nelerdir? Üreme sağlığı sorunları ve etkileyen faktörleri öğrenin. Detaylı bilgi için okumaya devam edin.

K Ttarafından 4 Dk Okuma Süresi 11 Kez Okundu
Kadınlarda kısırlık neden olur ?

Kadınlarda kısırlık neden olur ?

Kadınlarda kısırlık şüphesi korunmasız düzenli ilişkiye rağmen  bir yılın sonunda gebelik söz konusu olmadığında başlıyor. İlerleyen yaş gebelik kapasitesinin günbegün azalmasına yol açıyor. Kadınlarda kısırlık neden olur ?

Kadın kısırlığının birçok nedeni vardır. Üreme sistemi değişikliği veya bozukluğu, genetik yatkınlık (konjenital malformasyon), enfeksiyonlar, hormonal işlev bozuklukları vs.  Bununla birlikte,teşhis koyulamayan kısırlık vakaları da söz konusudur.

Kadınlarda kısırlık neden olur

Kadınlarda kısırlık neden olur

Özetle, kadın infertilitesinin nedenleri şunlardır;

  • Yumurtalık (Ovulasyon ) ile ilgili faktörler,
  • Tubal ve Peritoneal (Tüp Tıkanıklığı) faktörleri,
  • Serviks yani rahim ağzı ile ilgili faktörler,

İnfertilite şüphesi ile doktora başvuran çiftlerde gözlemlenen sebeplerin %50’si kadınlar üzerinde tespit edilmiştir.

Yumurtlama sorunu vakalarının % 45’inde endokrin sistemin düzenlenmesinde önemli rol oynayan hipotalamik-hipofiz bozuklukları görülmüştür.

Vakaların %45’ini Tubal ve Peritoneal (Tüp Tıkanıklığı) faktörleri ve % 20’sini ise Rahim Ağzı (Serviks) ile ilgili faktörler oluşturmaktadır. Cinsel işlev bozukluğu kadın ve erkek infertilitesinin olası nedenlerinden biridir.

İnfertiliteye yol açan ancak açıklanamayan sebeplerin yüzdesi ise %10-15’tir. Bazı vakalarda luteal fazın da kısırlığa neden olabileceği gözlemlenmiştir.

Kadınlarda kısırlık teşhisi için kullanılan yöntemler

Aşağıda çiftlerin kısırlık tanı ve teşhisinde kadın partner üzerinde yapılabilecek testlerin birkaçını listeliyoruz;

Hormonal testlerin amacı yumurtalık rezervini değerlendirmektir. FSH, LH, östradiol (hormon), siklusun  ilk yarısı (adetin 2. yada 3. Günü ); siklusun ikinci yarısında progesteron ve Prolaktin; Antimuller hormon (AMH); TSH değerleri ölçümlenir.

Vajinal svap, üreme sisteminin (vajina ve serviks) distal bir organın merkezden uzakta kalan kısımı) yolunun enfeksiyonlarını değerlendiren testtir.

Pelvik transvajinal ultrason, dişinin üreme kanalının anotomisi, tümör vb. durumların değerlendirmesine olanak tanır. Transvajinal ultrason ile hem yumurtalık folliküllerinin sayısını ve büyümesini hem bazal hem de uyaran koşulları değerlendirmek mümkündür.

Rahim Değerlendirmesi

Sonohisterografi (SHG), uterus kavitesine bir steril tuz çözeltisi ya da diğer uygun bir madde enjekte edildikten sonra, rahim, rahim boşluğu ve tubal açıklık değerlendirilmesi mümkün olur.

Rahmin üç boyutlu ultrasonu (3D yankısı), bağırsak hacminin hızlı bir şekilde işlenmesi yoluyla rahim için olası konjenital malformasyonların (organdaki doğuştan gelen anormallik veya hasar durumu) tanınmasına olanak sağlayan teknoloji. 3D ultrason sonokristrografi ile kombinasyon halinde kullanılabilir.

Kısır Kadınlarda Yaşanan Anormallikler  Sorunun Nedenleri
Yumurtalık (Ovulasyon ) ile ilgili faktörler;  Çocuk sahibi olma yeteneğinin, normale oranla az olan (Subfertil) kadınların % 40-45’i, kısır çiftlerin% 20’si) Kilo kaybı
Polikistik over sendromu
Prematür over yetmezliği Hipotalamik amenore (Adet olmama, yada az olma durumu)
Hiperprolaktinemi (Süt Hormonu Fazlalığı)
Tubal ve Peritoneal (Tüp Tıkanıklığı)
faktörleri  (vakaların% 40’ı)
Pelvik yapışıklıklar
Pelvik inflamatuar hastalık
Endometriozis
Daha önceki dış gebelik
Rahim Ağzı (Serviks) ile ilgili faktörler (vakaların% 20’si) Servikal stenoz
Anormal servikal mukus, sperm alerjisi

Özetleyecek olursak,  Ünlü Kadın Doğum Uzmanı Cerrah Prof Carlo Flamigni Kadınlarda kısırlık sebepleri hakkında yukarıdaki ana başlıkları veriyor ve ilk etapta teşhis için araştırmaya bu kısımlardan başlanmasının zaman yönetimi açısından fayda sağlayacağını söylüyor.

Kadınlarda kısırlık nasıl tedavi edilir adlı makalemizi okumanızı öneririz.

Kadınlarda kısırlık neden olur ?

Kadınlarda kısırlık neden olur ?

Benzer Yazılar

Yumurtlama Günü Testi Nasıl Yapılır ?

Yumurtlama günü testi nasıl yapılır? Doğurganlık döngüsünü takip etmek için kullanılan testlerin nasıl uygulandığını öğrenin. Yumurtlama takibi için önemli ipuçları ve doğurganlık sürecini optimize etmek için bilgi alın.

Ozon Tedavisi Adet Gecikmesi Yapar Mı ?

Ozon tedavisi adet gecikmesi yapar mı? Ozon terapisinin adet döngüsü üzerindeki etkilerini ve adet gecikmesi riskini değerlendirin. Alternatif tedavi yöntemleri hakkında bilgi alın ve sağlık durumunuza uygun olan seçenekleri keşfedin.

Embriyo Ve Fetüs Arasındaki Fark Nedir ?

Embriyo ve fetus arasındaki fark nedir? Gebelik sürecindeki gelişim aşamalarını ve embriyo ile fetus arasındaki anatomik ve fizyolojik farkları öğrenin. Doğum öncesi dönemin önemli evreleri hakkında bilgi alın ve gebelik sürecini anlamlandırın.

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, Gizlilik Politikası 'nı kabul etmiş olursunuz.