Kadınlarda kısırlık çağımızda oldukça sık görülen tedavi edilebilen bir hastalık haline gelmiştir. Çocuk sahibi olamamanın güçlü etkenlerinden olan kısırlık hem erkek hem de kadında görülebilir. Belli bir süre korunmadan cinsel birliktelikten sonra gebe kalınamıyorsa hemen bir doktora başvurulmalıdır.
Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber birçok kısırlık yaratan etkeni ortadan kaldırmak mümkündür. Kadınlarda kısırlık testi her zaman yapılabilir. Hızlı ve basit yöntemlerle kadınların kısır olup olmadığı anlaşılabilmektedir.
Kadınlarda Kısırlık Teşhisi için Hangi Testler Yapılır?
Kısırlık için kapsamlı testlerin başında öncelikle ultrason muayenesi gelmektedir. Vajinal yolla yapılan ultrason muayenesinde hekim yumurtalıkların durumuna ve rahimde bir anormallik olup olmadığına bakmaktadır. Ultrason muayenesinden sonra damar yolundan alınan kan testlerinde bazı hormonlar değerleri kontrol edilir. Kan testine bakılan hormonlar;
* TSH ,
* LH,
* E2 ,
* Proklatin,
* Serbest T4 ,
* Progesteron hormonlarıdır.
Kadınlarda kısırlık testi bakılan hormon seviyelerine ve ultrason görüntülerine göre karar verilir. Ayrıca bir kadının rahminin şekli, yapısı bu testleri destekleyici düzeyde olmalıdır.
Bir sorun gözükmez ise kısırlık ile ilgili psikolojik sebeplerde göz önünde bulundurulmalıdır.