Kısırlık Dinimizde Nasıl Yorumlanır?
İslam inancı, Müslümanlar tarafından eksiksiz bir yaşam biçimi olarak görülmektedir. Çok sayıda insan, İslam dinini uygular ve bunun doğal bir sonucu olarak Kuran ve Hz. Muhammed (S.A.V) rehberliğinde neredeyse her konuyla ilgili çeşitli yorumlar ve çözümler sunar. Kısırlık Dinimizde Nasıl Yorumlanır?
Evlilik kurumu da İslam dinine göre neslin devamını sağlayan ve toplumun temelini oluşturan önemli bir kurum olarak kabul edilir.
İslam Dini Hastalıkların Şifasının Araştırılmasını İster!
Çeşitli sebepleri bulunan kısırlığa bağlı olarak ne yazık ki bütün ailelerin çocuk sahibi olması mümkün olmuyor. İslam dini kadın ve erkeğin her hastalığın şifasını araması gerektiğini öngörür. Öte yandan, İslam dini kısırlık konusunu hem Allah’ın bir imtihanı hem de tedavi yollarının araştırılması gereken bir hastalık olarak ele alır.
Peygamber Efendimiz ‘in şifanın aranması gerektiği ile ilgili sözleri göz önünde bulundurularak kısırlığın tedavi yollarının araştırılması dinimizce uygun görülmüştür.
Kısırlığın İslam Dinindeki Yeri Nedir?
Kısırlık konusunda In vitro fertilizasyon, cerrahi sperm alımı ve mikro yardımlı gebe kalma yöntemleri dahil olmak üzere infertil yani kısır bir evli çifte çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmasında dinen bir engel yoktur. Bununla birlikte, sperm ve yumurtaların karı kocaya ait olmalarını sağlamak için sıkı bir kontrol olmalıdır.
Tüp bebek yöntemi olarak bilinen yöntemde ilişki “helal” yani izin verilir olarak tanımlanırken, evlilik bağları dışındaki herhangi bir sperm ve yumurta birleşimi gerek zina gerekse laboratuvar yoluyla olsun haram olarak kabul edilir. Bu nedenle donör sperm gebelikleri, tüm İslami hükümler çerçevesinde kesinlikle yasaktır.
Yumurta bağışı yönteminin uygulanması durumunda ise annenin kim olacağı konusunda çeşitli tartışma ve ihtilaflar söz konusu olabileceği için mahzurlu yanlarından dolayı İslam alimleri kesin bir görüş belirtmemiştir.
Benzer şekilde, evlilik ilişkisi dışında döllenme dinimizce haram olup kesinlikle yasak olarak belirtilmiştir. Kuran ve Peygamber Efendimiz ‘in rehberliğinde, çiftin izin verilen tüm tedavi yollarını takip edebileceği, ancak tedaviler sonucunda hamileliğe ulaşılamazsa bunun bir imtihan olarak kabul edilmesi gerektiği öğütlenmiştir.
Ayrıca Müslümanların kendi takva anlayışlarına göre kısırlık ile ilgili istedikleri tedaviyi seçme özgürlüğü vardır.
Kısır Olan Bir Kadının Evlenmesi Caiz midir?
Kısır olan bir kadının evlenmesi hususunda İslam alimleri arasında farklı görüşler vardır. Genelde evlilik öncesi kısır olup olmadığı çoğu kişi tarafından bilinmez.
Ancak kısırlığın bilindiği durumlarda erkeğin bunu baştan kabul etmesi halinde kısır olan bir kadının evlenmesi caiz kabul edilir kadının bunu gizlemesi evlendikten sonra yuvanın yıkılması gibi önemli sonuçlara sebep olabilir.
Bu nedenle kısırlık veya diğer önemli sağlık sorunları bulunan eşlerin karşı tarafla bunları önceden paylaşması ahlaki açıdan ve etik kurallar açısından çok önemlidir.