Kısırlık Hastalığında Görülebilecek Psikiyatrik Sorunlar
Kısırlık Hastalığında Görülebilecek Özgün Psikiyatrik Sorunlar
Kısırlık tedavi sürecine katılan hastalarda tedavi sürecinde en sık rastlanan sorunlar depresyon, anksiyete bozukluğu ve cinsel işlev bozuklukluklarıdır. Kısırlık Hastalığında Görülebilecek Psikiyatrik Sorunlar
Kısırlık hastalığına sahip kişilerin yaşadığı anksiyete sorununun altında kısırlık nedeninin belirsizliği, tıbbi testlerde çıkan çelişkili bulgular, uygulanan tedavilerde sonuç alınıp alınamayacağı, gebelik oluştuğu takdirde gebeliğin devam edip edemeyeceği konularına ait belirsizlikler yatmaktadır.
Cinsel sorunların en önde gelen nedeni gerekli zamanlarda diğer bütün etkenlere veya elverişsiz koşullara rağmen cinsel ilişkide bulunma zorunluluğudur.
Zorunlu cinsel birliktelikler isteksizliğe veya cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. Cinsel ilişki, sadece ovülasyonun ortasına raslayan döngülerde yerine getirilmesi gereken bir görev halini alır.
Bu baskı erkekte ereksiyon güçlüklerine sebebiyet verir. Bazı çiftlerde ereksiyon ve ejekülasyon sorunlarının kendisi kısırlık nedeni olabilir. Bu durumun psikoterapi ile ele alınarak çözülmesi gerekebilir.
Kadın hastalarda ise cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk veya kas gerginlikleri cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirir ve bu konuya çözüm bulmak üzere kullanılan jel kayganlaştırıcılar spermin vajinada olacak hareketliliğini engelleyebilir.
Depresyonla ilgili belirtiler kısırlığa sahip kadınlarda fazla görülür. Kısırlık veya çocuk sahibi olamama kısır çiftlerde önemli bir eksiklik olarak yaşanır. Günlük aktivitelere karşı isteksizlikler oluşmaya başlar. Bu noktada hastanın kısırlık tedavilerine karşı inancını yitirmesine kadar dayanabilir.
Kısır çiftlerde yaşanan kaygı bozuklukları ve depresyon ilk olarak çözümlenmesi gereken hastalıklardır. Cinsel terapi bu konuda başarı sağlar. Buna ek olarak psikoterapi alınması yeterli olacaktır. İlaç tedavileri kısırlık tedavilerini etkileyeceğinden kullanılması önerilmez.