Düzenli olarak ve korunmasız şekilde bir yıl boyunca yapılan cinsel ilişki sonucunda hamilelik görülmüyorsa bu duruma kısırlık denir. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık günümüzde çokça karşılaşılan bir problemdir. Kısırlık tanısı konulmadan önce detaylı muayene yapılır, kısırlığın kadından mı yoksa erkekten dolayı mı olduğu belirlenir. Sonrasında ise soruna göre kısırlık tedavisi yapılır.

  1. Anasayfa
  2. Kısırlık Tedavisi
  3. Ovülasyon Testi Detaylı Hesaplama

Ovülasyon Testi Detaylı Hesaplama

Kısırlık Tedavisi Kısırlık Tedavisi -

- 3 dk okuma süresi
302 0
Yumurtlamave hamilelik

Ovülasyon Testi Detaylı Hesaplama Nasıl Yapılmaktadır ?

Net bir tanımlama ile düzenli olarak 28 günde bir adet dönemi olan kadınlarda siklusun 14. Gününde, 30 günde bir adet dönemi olan kadınlarda ise siklusun 16. gününe denk gelmektedir. Bu hesaplama genel anlamdadır.

Düzensiz adet döngüsü olan kadınlarda ise; ovülasyon döneminin belirlenmesi için ovülasyon testi idrar kitlerinin kullanılması önerilmektedir.

Düzensiz adet gören kadınlar için diğer bir yöntem ise hormon düzeylerinin takibi ve ultrason incelemeleri için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı takibidir.

Ovülasyon Testi İdrar Kitleri

Bu kitlerin genel prensibi Luteinize edici hormon yani LH değerinin yükselmesi tespitine dayanır. Bu kitleri; tahmin edilen ovülasyon tarihinden birkaç gün öncesinden itibaren her gün aynı saatte uygulamak gerekir.

Sabah ilk idrar boşaltımı sırasında değil de ikinci idrar sırasında uygulanması daha doğrudur. Test öncesi fazla sıvı tüketilmemelidir. Fazla sıvı tüketimi test kalitesini bozmakta ve yanlış sonuç çıkmasına neden olmaktadır.

Genellikle test sonucunda iki pembe çıkmışsa LH seviyesi yüksek demektir. LH seviyesindeki yükselişten yaklaşık 24 ile 36 saat sonra yumurtlama gerçekleşir.

Gebe kalma ihtimalinin en yüksek olduğu zaman ovülasyon öncesidir. Spermler kadın üreme organında, rahminde ve yumurta kanalında 2 veya 3 gün, doğurganlığın üst seviyede olduğu zamanlarda 5 güne kadar canlı kalabilmektedir. Ovülasyon bitişinde yumurtanın döllenmeye hazır durumda olması ise 12 ile 24 saat arasındadır.

Yumurtalama için neler gerekli

Kesin tespit için muhakkak doktor kontrolü gereklidir. Doktor takibi ve kontrollerinde LH hormonunun kandaki oranı, ultrasonografi ve dominant folikül takibi ile sonuç kesinleştirilir. Ovülasyon testleri ile desteklenen sonuçlardan sonra çiftlerin ilişki dönemlerini planlayabilmesi, kadın veya erkekte gebelik oluşmasını engelleyecek başka bir faktör yoksa gebelik oluşması oranını önemli oranda arttıracaktır. 




Kısırlık Tedavisi

Ben isimi vermek isteyemeyen birisiyim. Kısırlık tedavisi ve üreme sağlığı konularında yazılar üretiyorum. Sağlık, umut ve bilgi dolu bir gelecek için buradayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir