Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Polikistik Over Sendromu Belirtileri
Polikistik over nedir? Polikistik over sendromu (PCOS), üreme çağında doğurganlık potansiyeline sahip kadınlar arasında yaygın olarak görülen, endokrin sistemin bir bozukluğudur. Her beş kadından birinde görülen problem basit bir ultrason incelemesi ile kolaylıkla tespit edilebiliyor.
Polistik Over Sendromu belirtileri kadından kadına farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak seyrek ve düzensiz adet kanamaları, hirşutizm(göğüs, karın, sırt ve parmaklarda kıllanma), akne, yağlı cilt, saçta kepeklenme, pelvik ağrı, anksiyete,depresyon, uyku apnesi, saç tellerinde incelme ya da aşırı dökülme, yumurtlamaya(anovulasyona) bağlı infertilite başlıca görülen belirtilerdendir.
Hastalığın yol açabileceği sorunlar ve erken teşhisin önemi
Polikistik Over Sendromu günümüzde 5 kadından en az birinde görülüyor. Jinekolojik problemlere bağlı, genel sağlık sorunları da oluşturabiliyor. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; polikistik over sendromu kalp krizi riskini, aynı zamanda hipertansiyon ve kötü kolesterol oranını da fark edilir oranda artırıyor.
Bir diğer riskli durum diyabet ile ilgili metabolizma bozukluklarının ortaya çıkmasıdır. Kadınların yüzde 50’den fazlasında 40 yaşından önce polikistik over sendromu rahatsızlığına bağlı olarak görülmektedir.
Kesin olarak neyin yol açtığı bilinmeyen hastalığın risklerini minimize etmek için erken teşhisin önemi su götürmez bir gerçektir. Ultrasonografi incelemesi ile kolaylıkla tanı koyulabiliyor.
Polikistik over sendromlu kadınlarda rahim içinin aşırı kalınlaşması (endometrial hiperplazi) ve hücre anormalliklerinin başlaması ve rahim kanseri riskini artırıyor.
Polikistik Over Sendromunun sebepleri ve öneriler
Genetik yatkınlık en önemli sebeplerden biridir. Aileden geçen kalıtsal özelliklerin yanı sıra insülinin büyük bir etken olduğu araştırmalarda tespit edilmiştir.
İnsülin, vücudumuzun enerji kaynağı olan şeker (glikoz) kullanmasına izin veren hormondur. Fazla insülin ovüler yumurtalıkları etkileyen androjen üretimini artırarak Polikistik Over Sendromuna sebep olacak şekilde tetiklenebiliyor.
İnsülin direnci söz konusu olan ve bebek sahibi olmak isteyen hastalarda, insülin duyarlılığını artıran ilaçların kullanımı gebe kalma konusunda başarılı sonuçlar veriyor. Başarılı olunamayan durumlarda tüp bebek tedavisi başarı sağlayabiliyor.
Çocuk istemeyen hastalar için ise; adetleri (regl) düzene sokmak için doğum kontrol hapları en sık tercih edilen ilaç gruplarındandır.
İnsan oğlunun tarih boyunca kadın erkek ayırt etmeden yaşadığı kısırlık sorununu ele aldığımız Tarih Boyunca Kısırlık ve Tedavisi makalemizi okumanızı öneririz.