Rahim kanseri, bayanlarda en çok görülen kanser türlerinden birisidir. Özellikle, 50′ li yaşlardan sonra görülen ve uterus kanseri de denilen rahim kanseri, farklı belirtilerle kendini gösterir. Sağlıklı bir insanda, vücudun her bir dokusu normal olarak gelişir. Ancak, bazı zamanlarda birkaç hücre, kontrolsüz şekilde büyür. Bunun sonucu olarak oluşan tümörler, türü ve seviyesi belirlendikten sonra tedaviye başlanır.
Rahim Kanserinin Nedenleri
Bazı hücrelerin, anormal şekilde büyüyüp gelişmesine bağlı olarak oluşan rahim kanseri, tümörlerin iyi huylu ya da kötü huylu olduğunun belirlenmesinden sonra teşhis edilir. Rahim kanserinin, bilimsel olarak kabul görmüş kesin bir sebebi yoktur ancak, bazı olumsuzlukların anormal tümör gelişimine sebep olduğu kabul edilmektedir.
Rahim kanserinin nedenleri arasında ilk sırada hormonal faktörler gelmektedir. Hormon bozuklukları, bayanlarda rahim kanserine neden olan bir faktördür. Kadınların her ay düzenli adet görmesini sağlayan östrojen ve progesteron adlı hormonların fazla salgılanması da, rahim kanseri oluşması için bir risktir. Ayrıca, kadınlarda adet kanamasının erken yaşta başlaması, menopozun gecikmesi, şişmanlık ve kısırlık gibi faktörler, rahim kanserinin nedenleri arasında kabul edilmektedir.
Rahim Kanserinin Belirtileri
- Menapoza girmiş bir bayanda anormal kanama görülmesi durumunda rahim kanseri riski düşünülmelidir.
- Normalden çok daha fazla düzensiz aralıklarla görülen kanamalar,
- Vajinada, rengi ve kokusu değişen ciddi akıntılar oluşması,
- Karın kısmında ağrı ya da şişkinlik,
Cinsel ilişki sırasında ağrı, rahim kanseri belirtileridir. Ancak, zamanında teşhis edilip tedavisine başlanmayan vakalarda, kanserin diğer hücrelere de yayılması sonucunda rahim kanseri belirtileri daha da şiddetlenir. Hastalık ilerledikçe, olumsuz etkileri de çoğalmaktadır. Hızlı kilo kaybı, iştahsızlık ve sürekli halsizlik, rahim kanserinin ileri evrelerinde görülen belirtilerdir.
Cinsel ilişkiden sonra gelen kanama, karın kısmında rahatsızlık ve aşırı fazla adet kanaması durumlarında, rahim kanseri riski mutlaka düşünülmeli ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Rahim Kanserinin Tedavisi
Hastalık teşhis edildikten sonra, seviyesine göre tedavi edilir. Rahim kanseri tedavisi için genelde cerrahi müdahale uygulanır. Sonrasında, kemoterapi, ilaç ve hormon tedavileriyle iyileşme süreci desteklenir. Hastalık, insanların yaşam kalitesini bozan diğer tüm hastalıklar gibi ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi de o kadar hızlı ve kolaydır.