Epitelyal Over Kanserleri Nedeniyle Oluşan Kısırlık
Epitelyal Over Kanserleri Nedeniyle Oluşan Kısırlık
Anatomik olarak overden kaynak almasına rağmen biyolojik olarak farklı seyirleri olan tümörlerdir. Embriyolojik kaynaklarına göre başlıca kaynakları epitelyal, seks kord stromal ve germ hücreli olmak üzere ayrılırlar. Epitelyal Over Kanserleri Nedeniyle Oluşan Kısırlık
Geç semptom verdiklerinden erken tanısı mümkün değildir. Jinekolojik kanserler içinde kesin kısırlık yapan ve hatta ölüm oranı en yüksek olan tümördür.
En sık olarak epitelyal karsinomları görülür ve over kanserlerinin %80’ini oluşturur. Genellikle 40 yaş ve menopoz sonrasında görülür. Hiç doğum yapmamışlarda, beyaz ırkta, soyağacında meme, endometrium, kısırlık ve kolon kanseri olanlarda daha sıklıkla görülür. Bu kanserlerin %10’ luk oranı herediter oluşumludur. İleri seviyede tanı konması tamamen semptomları ile ilgilidir.
İleri devre hastalarda karın bölgesinde gerginlik, gaz, kabızlık, bulantı, istahsızlık ve vajinal kanama gibi semptomlar görülür. En sık rastlanan bulgu pelvik kitlelerdir.
Kanserin belirlenmesi ve hangi evrede olduğu ancak laparatomi ile tespit edilir. Şüpheli tüm alanlardan biyopsi alınmalıdır. Başlangıçta optimal olarak cerrahi müdahale edilemeyecek kadar kötü durumda olan hastalarda sistemik kemoterapi ilk uygulama olacaktır.
Daha sonra ise optimal cerrahi yapılabilir. İleri evre epiteyal over kanserlerinin büyük bir oranı tekrarlar. Yineleyen hastalıkta tedavi yineleme zamanı daha önceki tedavideki kemoterapi toksistesi ve operatible durumuna göre değişebilir.
Tedavi bitiminden 6 ay sonraki yinelemelerde platin içeren kombinasyon terapisi, önceki tekrarlamalarda ise tek ajan kemoterapi rejimleri kullanılır.