Genç Kadınlarda Germ Hücreli Over Tümörlerinin Kısırlıkla Etkileşimi
Genç Kadınlarda Germ Hücreli Over Tümörlerinin Kısırlıkla Etkileşimi
Over tümörlerin yüzde 5’inden azını oluşturur. Genellikle genç kadınlarda görülür. Asyalılarda ve zencilerde görülme sıklığı daha fazladır. Erken tanı konabilir ve ileri evrelerde dahi tedavisi mümkündür. Genç Kadınlarda Germ Hücreli Over Tümörlerinin Kısırlıkla Etkileşimi
Kısırlık yapan over tümörlerin görülme yaşı genellikle 16 yaş ve 20 yaş aralığındadır. 2 yaşına kadar görülen over tümörlerin tamamına yakını germ hücre kaynaklıdır.
Tanı ve Tedavi
Tedavi açısından bakıldığında iki kategoriye ayrılır. Disgerminom ve disgerminom dışı olmak üzere ayrılan tümörde disgerminomlar, diğer tümörlerden daha iyi seyirlidirler. Endormal sinüs tümörü en agresif seyirli olandır.
Karın ağrısı ile abdominal kitle olgularının yaklaşık %85’inde görülür. Disgerminom dışında germ hücrelerinin çoğu tek taraflıdır. Tümör markırları ile tanılama yapılır.
Endormal sinüs tümörü en agresif seyirli olandır. Karın ağrısı ile abdominal kitle olgularının yaklaşık %85’ inde görülür. Disgerminom dışında germ hücrelerinin çoğu tek taraflıdır. Tümör markırları ile tanılama yapılır.
Tümör markırları disgerminom dışı histolojilerde yükselir. Sistemik kemoterapi ile kür elde edilebilen nadir tümörlerdendir. Genellikle genç yaşta görüldüklerinden kısırlığı engellemek için ve fertiliteyi koruyabilmek için unilateral salfingooferektomi yapılır.
Tümör markırları normal düzeye döndükten sonra en az 1 kür daha kemoterapi uygulanmalıdır.
Kısırlık riski de yüksek olan hastalar aynı zamanda koroner hastalıklar ve sekonder lösemi gibi geç yan etkiler bakımından da takip edilmek zorundadır.
Nadir Görülen Seks Kord Stromal Over Tümörleri ve Endometrial Kısırlık
Nadir görülen tümörlerdendir. Tüm over tümörlerinin yüzde 7’ lik kısmını, fonkisyonel over tümörlerinin de yüzde 90’ ını oluşturur. Genellikle endokronolojik anomalilikle ortaya çıkarlar.
İki tane alt kategoriye sahiptir.
Bunlar; Granülosa Hücreli Tümörler ve Sertoli Leydig Hücreli Tümörler’ dir. Garnülosa Hücreliler; habis seks kord tümörleridir. Östrojen salgılayabildiklerinden %5’ inde endometriyal kanser, %50’ye yakınında ise endometriyal hiperplazi görülür.
Tanısı ve tedavisinde inhibin tümör markırı kullanılır. Tedavi cerrahi müdahale ile olur. Tekrarlaması ve sistemik hale gelmesi durumunda kemoterapi kullanılır.
Sertoli Leyding Hücreli Tümör ise düşük habis potensiyeline sahiptir. Genellikle androjen salınımlıdır. Genç hastalarda konservatif cerrahi kısırlık riskini kaldırır.