Kısırlık Araştırmasında Bazal Hormon ve HSG
Bazal Hormon Profili Ölçümü
Kadınlarda kısırlığın önemli nedenlerinden birisi hormonal bozukluktur. Üreme organlarını beyin sapı tarafından yönetilir. Beyin sapındaki herhangi bir bozukluk yumurtlamayı ve gebe kalmayı önler. Kısırlık Araştırmasında Bazal Hormon ve HSG
Yumurta hücrelerini büyüten ve yumurtalıklarından östrojen hormonunun salgılanmasına neden olan hipofiz kaynaklı FSH ve LH hormonlarını inceleyen hekim pek çok tespitte bulunabilir. Östrojen, progesteron hormonu ile birlikte embriyonun yerleşmesi için rahim içindeki mukozayı hazırlar.
Eğer göğüsten süt gelmesi, kıllanma, adet düzensizliği veya adet görememe var ise bazal hormon profili ölçümü yapılır. Bazal hormon profili prolaktin, troid hormonları, testosteron, kortizol gibi testleri ihtiva eder.
HSG, Tüp Filmleri
Radyoloji klinikleri tarafından yapılmalıdır. Kadın kısırlık probleminde önemli rol oynayan tüplerin açık olup olmadığı, doğumsal şekil bozuklukları, rahim içi yapışıklıklar, myom veya polip varlığının araştırılması için yapılır.
HSG Çekim İşlem genellikle çok hafif bir ağrıya sebep olur. Hastaya işlem öncesi hafif bir ağrıkesici verilebilir.
Hastanın rahim içi ve tüpleri, karın boşluğu boyalı ilaç verilerek izlenir. Bu aşamalarda filmler çekilir. Boyar ilacın içinde iyot bulunmaktadır. İyot alerjisi olan hastaya ise iyotsuz ilaç uygulaması yapılır. İşlem yapılırken hastanın rahmindeki basit yapışıklıklar açılabilir.
Kısırlık nedeni olan yapışıklıkların açılması ile hasta herhangi bir tedavi yapılmadan gebe kalabilir.