Kısırlık Sebeplerinden Endometriosis’ in Tedavi Yöntemleri
Endometriosisin Hormonal Tedavisi
Endometriosise bağlı kısırlığın hormon tedavisi ile düzeltildiğine dair yeterli düzeyde kanıt olmasa da dismenore ve pelvik ağrı konusunda oldukça başarılı olduğu bilinmektedir. Kısırlık Sebeplerinden Endometriosis’in Tedavi Yöntemleri
Kullanılan değişik ajanlar etkinlikleri açısından karşılaştırılabilir. Endometrik implantlar, uyarılmış endometrium gibi hormon tedavisine benzer şekilde yanıt verirler. Endometrik doku histolojik ve biyokimyasal bazı farklılıklar içerir. Bunlar değişik konsantrasyonda ve değişik yanıtlı reseptörler ve enzimlerdir.
Bununla beraber östrojen implantların büyümesini stimule eder. Bu yüzden endometriosis genellikle menopozu takiben geriler ve dış genital yolda tıkanma olmadığı zamanda menarştan önce görülmez.
Hormon tedavisi situmülasyon ve kanama siklusunu bozmaya yöneliktir. Androjenler ile tedavi yöntemi geçici bir rahatlama sağlayabilir ve kısırlık üzerindeki etkisi ihmal edilebilir.
Ek olarak tedavi sırasında ovülasyon da olabilir. Fetusun androjenlere maruz kalması mümkündür. Tedavi sonrası gebelik oranları %40 civarındadır. Bu tedaviye yalancı gebelik de denmektedir.
Endometriosisin Cerrahi Tedavisi
İleri düzey ve 2 cm’ den büyük endometrioma içeren hastalığın tedavisi kesinlikle cerrahi müdahaledir.
Cerrahi müdahalenin amacı normal anatomik ilişkileri tekrar yapılandırmak ve endometriosisi mümkün olduğunca veya tamamen çıkararak yok etmektir.
Kısırlık ile ilgili cerrahinin başarısı ise hastalığın doğrudan ağırlığı ile bağlantılıdır. Orta dereceli hastalıklarda %60, ileri derecede olan hastalıkta ise %40 civarında gebelik oluşması gerçekleşir. Endometriomalar çıkarılırken normal over dokusunun bırakılmasına çalışılmalıdır. Bir overin 1/10’lik kısmının bırakılması fertilite için yeterlidir.
Fakat tüm over dokusu çıkarılırsa sonuç kesin kalıcı kısırlıktır.