Kısırlıkta Yapılması Gereken Tetkikler Neler ?
Kısırlık tedavisi öncesinde çiftlere bir takım infertilite testleri yapılır. Kısırlık sorununun erkeğe mi yoksa kadına mı ait olduğu tespit edilir ve buna göre tedavi yöntemi uygulanır. İlk defa başvuru yapan ve çocuk isteyen çiftler için kısırlıkta yapılması gereken tetkikler bulunmaktadır. Kısırlıkta Yapılması Gereken Tetkikler Neler ?
Erkeğin sperm sayısına bakılması, daha önceden geçirilmiş olan hastalık ve ameliyatların kısırlık sorununa yol açıp açmadığı, fiziksel bir sorunun tespit edilmesi, kadınlarda yumurtlama testlerinin yapılması, yine bir hastalığın etkisi olup olmadığının kontrol edilmesi gibi pek çok yöntem uygulanır.
Erkekler için kısırlık tetkiki nasıl yapılır?
Başvuru yapan birey erkek ise önce gerçekten bir kısırlık sorununun varlığı tespit edilir. Bu tetkikler sırasında pek çok yöntem uygulanır.
Öncelikle fiziksel muayene evresinden geçilir ve herhangi bir hastalığın etkisi araştırılır. Bu işlemin ardından erkekten sperm örnekleri istenir.
Spermler hücresel olarak labaratuvarlarda incelenir. Hücrenin rengi, hareket kabiliyeti ve enfeksiyon barındırıp barındırmadığına bakılır.
Sperm sayısı da oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Daha sonra hormon testleri yapılır. Yani erkeklik hormonlarının yeterli düzeyde salgılanıyor olması gerekir. Ayrıca testis ultrasonu da diğer kısırlık için yapılması gereken tetkikler arasında yer alır. Bireyde geri boşalma sorunu varsa bu ultrason yöntemi ile ortaya çıkar ve tedavi buna bağlı olarak gerçekleşir.
Erkekler için yapılan kısırlık testlerini sırasıyla saymak gerekirse;
* Fiziksel Muayene
* Sperm Analizi ( Sperm sayısı, kalitesi ve enfeksiyon oranını hesaplamak için yapılır.)
* Çeşitli Hormon Testleri
* Rektum Ultrasonu
olarak sıralanabilir.
Kadınlar için kısırlık tetkiki nasıl yapılır?
Erkeklerde ve kadınlarda uygulanan kısırlık tetkikleri farklıdır. Buna bağlı olarak tedavi yöntemleri de değişiklik gösterir. Öncelikle kadının yumurtlama sorununa bakılır. Her ay düzenli yumurtlama gerçekleşmesi gerekir.
Ayrıca hormonal sıkıntıların varlığının tespiti için de bir takım kan testleri uygulanır. Bu testler sonucunda kişinin yumurtlama gerçekleştirme süreci ve hormonal dengesi saptanır. Histerosalpingografi adı verilen bir ultrason yöntemiyle HSG tüplerinin işlevselliğine bakılır.
Bu tüpler döllenme sürecinde spermin yumurtaya yolculuğunu sağlar. Buradaki herhangi bir bozukluk bu sürecin olumsuz etkilenmesine neden olur. Ayrıca Laparoskopi adı verilen bir yöntemle de pelvik bölgesine en fazla 5 mm çapında delik açılır ve bu bölgedeki pelvik sorunlar incelenir.
Cerrahi müdahale yapılacaksa bu yöntem kullanılır. Ayrıca Histeroskopi yöntemi de kısırlıkta yapılması gereken tetkikler aşamasında önemli rol oynar. Bu yöntem yumurtalıkta ve pelvik bölgesinde herhangi bir kist yada miyom olup olmadığını teşhis eder.
Kadınlar için kısırlık tetkiki sırasında uygulanan yöntemleri saymak gerekirse;
* Yumurtlama Testi
* Histerosalpingografi
* Laparoskopi
* Histeroskopi
* Hormon Testleri
* Yumurtalık Rezervi Testi (Yeterli miktarda yumurtanın varlığını ve kalitesini tespit eden bir yöntemdir.)
* Pelvik Ultrason
şeklinde sıralanabilir. Kısırlık genetik bir yatkınlık taşıyorsa ve aile üyelerinin bazılarının da zor çocuk sahibi olabilmesi gibi durumlar varsa genetik testlere de başvurulmaktadır.