Düzenli olarak ve korunmasız şekilde bir yıl boyunca yapılan cinsel ilişki sonucunda hamilelik görülmüyorsa bu duruma kısırlık denir. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık günümüzde çokça karşılaşılan bir problemdir. Kısırlık tanısı konulmadan önce detaylı muayene yapılır, kısırlığın kadından mı yoksa erkekten dolayı mı olduğu belirlenir. Sonrasında ise soruna göre kısırlık tedavisi yapılır.

  1. Anasayfa
  2. Kısırlık Nedenleri
  3. Klamidya Enfeksiyonu Kısırlık Yapar mı?

Klamidya Enfeksiyonu Kısırlık Yapar mı?

Kısırlık Tedavisi Kısırlık Tedavisi -

- 3 dk okuma süresi
632 0
Klamidya Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir

Klamidya Enfeksiyonu Kısırlık Yapar mı?

Klamidya Enfeksiyonu Kısırlık Yapar mı?

Klamidya enfeksiyonu, dünyada yaygın olarak görülen ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında önemli bir ölçüde yer almakta. “Chlamydia trachomatis” adlı bakterinin sebep olduğu bir enfeksiyon türüdür. Tedavi edilmez ise kısırlık, dış gebelik ve düşük gibi ağır sonuçlara sebebiyet vermektedir.

Peki bu klamidya enfeksiyonu kısırlık yapar mı? sorusunun cevabı.

Bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre yılda ortalama 2,5 milyon kişi klamidya enfeksiyonu tedavisi için doktora başvuruyor. Bu enfeksiyon çoğu kişide ise semptom yani belirti vermeden ilerlemekte bu nedenle virüsü taşıyan bu kişiler doktora başvurmamaktadır.

Klamidya Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Klamidya enfeksiyonu sessiz bir hastalık çeşidi olarak bilinir çünkü bu enfeksiyonu taşıyan kişilerin bir çoğunda semptom görülmez veya herhangi bir muayene bulgusu bulunmamaktadır.

Bu klamidya enfeksiyonu taşıyan biri ile cinsel beraberlik sonrasında enfeksiyonun ne zaman ortaya çıkacağı tam olarak bilinmiyor ve bu süreç haftalarca bile devam edebiliyor. Klamidya enfeksiyonu taşıyan kadınlarda vajinal akıntı, düzensiz vajinal kanama, bulantı, karın ağrısı, idrar yaparken yanma ve çok sık idrara çıkma gibi belirtiler ortaya çıkarır. Erkeklerde ise akıntı, idrar yaparken ağrı ve yanma gibi şikayetler görülmektedir.

Tedavi Edilmez İse Neden Olabileceği Durumlar

Kadınlarda hastalığa neden olan bu bakteri ilk olarak rahim ağzını enfekte eder, bazı durumlarda ise idrar kanalına yerleşir ve burayı enfekte ederek birçok soruna yol açabilir. Peki klamidya enfeksiyonu kısırlık yapar mı?

Rahim ağzında başlayan bu yolculuk bazen rahim içine ve üreme kanalı tüplerine yayılabilir. İşte bu durumda kadında kısırlık belirtileri olmasına neden olabilecek bir durum ortaya çıkarabilir.

Klamidya enfeksiyonu tedavi edilmez ise üreme organlarının enfeksiyonuna sebep olur, tüplerde yapışıklık ve tıkanıklık yaratabilir bunun sonucunda da gebelik gerçekleşemez. klamidya enfeksiyonu kısırlık yapar mı?

Hasta gebe ise doğan bebeğe geçme oranı yüzde 20-50 arası oranla olası bir durum, çoğunlukla bebekte göz enfeksiyonu ve akciğer enfeksiyonlarına neden olur.  Erkeklerde ise bu enfeksiyon üretrit, böbrek sorunları, epididimit ve kısırlığa neden olmaktadır.

Klamidya Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Bu enfeksiyonun tedavisi oldukça basit ve etkili. Hastalara tanı konulduktan sonra antibiyotik tedavisine başlanır. Bu antibiyotikler hasta tarafından doğru ve düzgün alınırsa yüzde 95 etkili olur ve iyileşme sağlanır.

 

Kısırlık Tedavisi

Ben isimi vermek isteyemeyen birisiyim. Kısırlık tedavisi ve üreme sağlığı konularında yazılar üretiyorum. Sağlık, umut ve bilgi dolu bir gelecek için buradayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir