Düzenli olarak ve korunmasız şekilde bir yıl boyunca yapılan cinsel ilişki sonucunda hamilelik görülmüyorsa bu duruma kısırlık denir. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık günümüzde çokça karşılaşılan bir problemdir. Kısırlık tanısı konulmadan önce detaylı muayene yapılır, kısırlığın kadından mı yoksa erkekten dolayı mı olduğu belirlenir. Sonrasında ise soruna göre kısırlık tedavisi yapılır.

  1. Anasayfa
  2. Kısırlık Tedavisi
  3. Çikolata Kisti Nedir ?

Çikolata Kisti Nedir ?

Kısırlık Tedavisi Kısırlık Tedavisi -

- 4 dk okuma süresi
351 0
dna

Çikolata Kisti Nedir?

Çikolata kisti, tıbbi adıyla Endometriozis, kadınlarda üreme çağında yaygın olarak görülen bir rahim hastalığıdır. Kısırlığa neden olabilir. Adet gören her yaştaki kadında oluşma riski fazla olmasına rağmen 30’lu yaşlarda daha fazla tespit edilmektedir. Çikolata Kisti Nedir ?

Orşiopeksi Nedir?

Endometrium, rahim içini kaplayan dokudur. Bu dokunun rahim yerine başka yerde büyümesine çikolata kisti denir. Çikolata kisti, tıpkı rahimdeki doku gibi görünür ve davranır. Rahim içindeki doku alt batındaki organlara veya karın zarına yapışabilir. Yumurtalıklarda büyüyen rahim içi dokusu çikolata kisti oluşturabilir.

Hiç doğum yapmamış kadınlarda görülme oranı daha yaygındır. Hastalık genetik olarak etkilidir, anne veya kız kardeşte çikolata kisti varsa hastalığın görülme oranı daha fazlalaşır.

Çikolata Kistinin Belirtileri Nelerdir?

  • Kasıklarda yaygın ve derecesi yüksek ağrı
  • Adet döngüsünde düzensizlikler
  • Gebe kalamamak
  • Devamlı olarak diyare ve kabızlık hissi
  • İdrar yapılırken acı veren yanma şeklinde ağrılar
  • Adet sürecindeki yüksek dereceli ağrılar
  • Cinsel ilişki sırasındaki ağrılar, çikolata kistinin en önemli belirtileridir.

Çikolata Kisti Nerede Görülür?

Alt batın bölgesi en sıklıkla görüldüğü yerdir.

  • Yumurtalıklar
  • Tüpler
  • Kalın Bağırsak
  • Rahim Yüzeyi
  • İdrar torbası ve üreterler
  • Rektum

Çikolata Kisti Neden Olur?

  • Dolaşım Sistemi veya lenfatik sistem aracılığı ile yayılma
  • Genetik yatkınlık
  • Toksin veya dioksin gibi bağışıklık sitemini, üreme sistemini etkileyen çevresel faktörler
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Geriye doğru adet görme

Çikolata kisti hastalığının dünyada 170 milyon civarında kadını etkilediği bilinmektedir. Çikolata kisti uzun süreli ve benign östrojen bağımlı bir hastalıktır. Tedavi olduktan yıllar sonra dahi tekrarlayabilir. Hayat boyu takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Çikolata kisti hastalığına sahip kadınlar tedavi sonrası süreçte bile, muhakkak bir kadın doğum doktoru tarafından periyodik olarak takip edilmelidir.

Teşhis ve Tedavi

Kasık ağrısı belirtileri kadın doğum doktoru tarafından kontrol edilir. Laparoskopi yöntemi ile teşhis edilir. Teşhisi kesinleştirmek için biyopsi alınabilir. Biyopside alınan doku laboratuvar ortamında incelenir.

Tedavi hastanın gebelik planlarına, ağrı yaygınlığına, şikayetlerine göre değişkenlik gösterebilir. Hastalık ilaçla, ameliyatla veya her iki yöntem bir arada kullanılarak tedavi edilebilir. Ağrıyı giderebilmek için doğum kontrol hapları, GnRH veya progestin verilebilir.

Bu ilaçlar reçete edilmesi gereken ilaçlardır ve her kadında aynı etkiyi göstermezler. Bazı kadınlarda bu tip hormon ilaçlarının yan etkileri hastalığın ağrısından daha fazla olabilir. GnRH tedavisinde; sıcak basması, vajinada kuruluk, kemik yoğunluğu azalması, baş ağrıları görülebilir. Progestin tedavisinde ise ;cinsel problemler, şişkinlik, kilo değişimleri, ruh durumu değişiklikleri gibi yan etkilerin yaşanması olasıdır. En doğru tedavi kararını doktorunuz önerecektir.

Tedavinin diğer bir yöntemi ise; ameliyattır. Çikolata kisti, dokuları ileri derecede sarmış ise; doktor ameliyat önerebilir. Laparoskopi yöntemiyle ameliyat yapılır. Çikolata kisti bu yöntemle yakılır veya alınır. Bazen açık ameliyat yapma gereği de duyulabilir.

Hastalık çok ilerlemiş, defalarca tedavi edilmesine rağmen sürekli oluşma eğiliminde ise; rahimin alınması doktor tarafından önerilir. Bu işlemden sonra adet kanamaları duracak, bir daha adet olunmayacak ve gebe kalınamayacaktır. Bilinmesi gereken; yumurtalıklar ve rahim alınmış olsa da ufak bir oran da olsa, hastalığın tekrarlama riski olmasıdır. 

Kısırlık Tedavisi

Ben isimi vermek isteyemeyen birisiyim. Kısırlık tedavisi ve üreme sağlığı konularında yazılar üretiyorum. Sağlık, umut ve bilgi dolu bir gelecek için buradayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir