Mesleklerin Kısırlığa Etkileri Neler ? Kısırlıkta Hangi Meslek
Mesleklerin Kısırlığa Etkileri
İşyerinde toksik maddelere maruz kalmanın kısırlığa neden olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Kısırlık sorunundan muzdarip erkekler tedavi için mesleklerinden ayrılmak zorunda kalabilirler. Mesleklerin Kısırlığa Etkileri Neler ? Kısırlıkta Hangi Meslek
Meslek nedeniyle işyerinde toksinlere maruz kalmak üreme fonksiyonlarını etkilemektedir. Sperm sayısı azalabilir, yumurta kalitesi etkilenebilir, düşük riski artabilir ve doğum kısırları oluşabilir.
Genellikle aşağıdaki meslek grupları kısırlığa etki yaratabilir işte bu risk grubunda olan meslekler; tarım işçileri, makine sanayii çalışanları, plastik üretiminde çalışanlar, baskı endüstrisinde çalışanlar, taksi şoförleri, uzun yol şoförleri, kaynak çalışanları ve tütün çalışanlarıdır.
Bu mesleklerde kısırlığı tetikleyici etkilere maruz kalma türleri ise; aromatik hidrokarbonlar, DBCP, etilen alkol eter, etilen oksit, manganez, madenler, organik çözücüler, boya, tarım ilaçları, petrokimya, radyasyon, kauçuk kimyasalları, çözücüler, TDA, DNT’dir.
Meslekler nedeniyle üreme fonksiyon bozukluklarının toplumda fazlalaşmaması için işyeri sahiplerine çeşitli görevler düşmektedir.
- Otomobil dumanları havalandırılmalı, yağ çözücü maddeler kullanılırken eldiven ve maske takılmalıdır.
- Solvent dumanına maruz kalan işçilere, bu işçiler tarafından solunan toksinlerin konsantrasyonunu azaltan aktif kömür filtreli maskeler takılmalıdır.
- Tarım işçilerinin koruyucu giysiler ve eldivenler kullanarak toksinlere maruz kalmayı en aza indirmek için basit ve net bir etiketleme ile uyarılması gerekir.
- Çalışanları çok yüksek ortam ısısına maruz bırakan ortamların uygun bir şekilde havalandırılması veya klimalı olması gerekir.
Bu yazımızda kadınların ve aynı zamanda erkeklerin mesleklerinde bulunan kısırlığa etkisi olabilecek meslek gruplarını inceledik ve kısırlığa neden olan etken maddeleri de ele almış olduk.