Prolaktin Hormonu ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Prolaktin Hormonu ve Kısırlık Arasındaki İlişki Prolaktin hormonu ile kısırlık arasındaki ilişkiyi öğrenin. Üreme sağlığı ve prolaktin hormonunun etkilerini ve tedavi seçeneklerini keşfedin.

K Ttarafından 2 Dk Okuma Süresi 13 Kez Okundu
Prolaktin Hormonu ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Prolaktin Hormonu ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Prolaktin ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Prolaktin hormonunun tıp literatüründeki ismi süt hormonudur. Prolaktin yani süt hormonu beynin orta bölgesinde konumlanmış olan hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Prolaktin Hormonu ve Kısırlık Arasındaki İlişki

Fizyolojik İnfertilite Nedir ?

Süt hormonu, kadınlarda adet periyodu boyunca değişim gösterse de ortalama değeri 13-15 µg/L civarındadır. Bu oran, adet döneminin ortalarına denk gelen dönemde ovülasyon günlerine yakın günlerde artabilir.Kısaca; üreme dönemindeki kadınlarda süt hormonunun 20 µg/L üzerindeki değerlere denk gelmesi, çok yüksek olarak kabul edilir.Hamilelik süreci boyunca ve hamilelik ayları ilerledikçe süt hormonu düzeyi de artar ve normalin çok üstüne çıkar.

Erkekler ve Prolaktin Hormonu

Süt hormonuna, erkeklerde de rastlanmaktadır. Erkeklerde süt hormonu, genellikle 6-10 µg/L arası değişen değerlerdedir.

Prolaktin hormonunun;

  • Kadında süt üretiminin sağlanması.
  • Cinsel arzu ve istek.
  • Erkeklerde ise; sperm üretim aşamalarında etkileri vardır.

Prolaktin yüksekliği, yumurtlamaya engel olduğu için kısırlığa neden olabilir. Tedavi için ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir. İlaç tedavisinde, prolaktin yüksekliğini düşüren ilaçlar kullanılır.

Tedavi boyunca ek olarak, yumurtlama düzenleyici ilaç tedavileri de eklenerek destekleme yapılır. Nadir de olsa cerrahi tedavi uygulanır.

Yardımcı Üreme Tekniğinde Prolaktin Etkisi

Prolaktinin anormal derecede yüksekliği, tüp bebek tedavisi için engel oluşturmasada, tüp bebek tedavisine başlanmadan prolaktin yüksekliği tedavi edilmelidir.

Kısırlığın giderilmesi için tüp bebek tedavisi planlanan hastalarda, prolaktin seviyesi normal değerlere düşürülerek, yumurta koruyucu ve yumurta geliştirici tedaviler ile yumurta toplanması sonucunda tüp bebek yöntemi prolaktin engeli ortadan kaldırılarak kısırlık tedavisi için kullanılabilir.

Prolaktin yüksekliğinin belirtileri:

  • Yumurtlama düzensizliklerine bağlı adet görememe
  • Adet düzensizliği,
  • Seyrek adet görme
  • Ovülasyon düzensizliklerine bağlı kısırlık şeklinde görülür.

 

Benzer Yazılar

Kısırlığı İyi Gelen Otlar

Kısırlığı iyileştiren otlar hangileridir? Doğal yöntemlerle doğurganlık sağlamak için kullanılan bitkileri ve kısırlık üzerindeki etkilerini öğrenin. Sağlık için bitki tabanlı çözümler hakkında bilgi edinin ve doğal yollarla üreme sağlığınızı destekleyin.

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki Kısıtlaması Var Mı?

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki kısıtlaması var mı? Tüp bebek sürecinde cinsel ilişkinin rolünü ve tedavi sürecindeki cinsel aktiviteye ilişkin önerileri öğrenin. Tüp bebek başarısını etkileyen faktörler hakkında bilgi edinin ve doğurganlık yolculuğunuzda sağlıklı seçimler yapın.

Infertilite Nedir ?

Bu makalede infertilite nedir, nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, Gizlilik Politikası 'nı kabul etmiş olursunuz.